Nieuws

TaalTheaters en TaalZomers voor jonge vluchtelingen en migranten

01 August 2019Sinds 2013 is er in Delft iedere zaterdag een TaalTheater voor zo'n 15 jonge vluchtelingen en migranten, leerlingen van de Internationale Schakelklas van het Grotius College. Ik initieerde dit project en draag zorg voor de financiering en coördinatie. Taal- en theaterdocenten werken met de leerlingen extra aan de Nederlandse taal en aan het lef en zelfvertrouwen om die taal ook buiten school te leren. Vanaf dit jaar helpen coaches hen tevens om een toekomstperspectief te formuleren, waarbij vrijwel altijd blijkt hoe belangrijk het leren van die Nederlandse taal is. Dat versterkt de motivatie.

Sinds 2016 organiseer ik ook een TaalZomer voor deze doelgroep in de eerste twee weken van de zomervakantie. Met dezelfde formule van taal- en theaterlessen. Hieraan nemen steeds ongeveer 30 leerlingen deel.

Na de TaalZomer van 2018 stuurde een deelnemer, vluchteling uit Soedan, spontaan een appje aan één van zijn docenten:
"Ik ben dankbaar voor jullie. Voor het zomer durf ik niks in Nederlands te zeggen, maar na de zomerschool kun praten, minder bang voelen en contact met mensen hebben. Jullie hebben me veel geholpen en dat is veel voor mij. Hartstikke bedankt!"
We waren blij met dit appje, omdat het precies aangeeft waar we het voor doen.


Bijgaand vind je een interview met mij uit 2016 over het TaalTheater in het Magazine van Fonds 1818, een belangrijke financier. Dit is een link naar een TV-reportage over de TaalZomer 2017 van Omroep West. Ook zijn de evaluaties van het TaalTheater 2018 en de TaalZomer 2018 hieronder te vinden. En een persbericht over de TaalZomer 2019.